Przepis na bimber z jabłek

bimber-z-jablek

Bimber jabłkowy to popularny i dobrze znany napój alkoholowy na bazie jabłek. O jego popularności w dużej mierze decyduje prostota receptur i duża dostępność surowców. Ponadto trunek ten mając przyjemny owocowy aromat i wysoką naturalną zawartość cukru, nie wymaga wzbogacania przez dodawanie żadnego sztucznego aromatu. Poniżej znajdziesz szereg praktycznych wskazówek odnośnie tego, jak zrobić bimber jabłkowy, dzięki którym w ciągu najbliższych tygodni będziesz już posiadał w swojej domowej spiżarni pełne butelki bimbru z jabłek.

Wybór jabłek na bimber

Na bimber nadają się absolutnie wszystkie jabłka, zarówno każda z odmian kwaśnych, jak i słodkich. Ważne jest jednak to, że im słodsze jabłka wybierzesz do swojego bimbru, tym mniej cukru potrzebujesz do niego dodać. W zasadzie każda z odmian kwaśnych jabłek będzie powodowała, że uzyskany z nich sok będzie stosunkowo dużo bardziej kwaśny, przez co ilość cukru musi być wówczas większa. Chyba, że wolisz, gdy powstały napój jest mniej słodki. W takim wypadku słodkie jabłka zamień właśnie na te kwaśne i odpowiednio dostosuj ilość cukru.

Idealnym rozwiązaniem są całe soczyste kawałki aromatycznych owoców bez nasion. Choć, jak mówią eksperci doświadczeni w przygotowywaniu zacieru z jabłek, całkowity brak nasion wcale nie jest wymagany. Surowcem na bimber jabłkowy niekoniecznie muszą być też świeże owoce. Do wykonania zacieru można użyć odpadów pozostałych po wyciśnięciu soku jabłkowego, sam sok jabłkowy, a nawet suszone owoce. Najważniejszą kwestią na jaką należy zwrócić uwagę jest to, aby wybierać owoce, na których nie występują ślady zepsucia i zgniłe miejsca.

Przy produkcji bimbru zarówno z jabłek, jak i gruszek czy winogron, nie powinno się myć owoców przed obróbką. Wyjątek stanowią mocno zanieczyszczone owoce. Przestrzeganie tej reguły jest istotne, zwłaszcza jeśli napój powstaje z samych jabłek, bez zakwasu i cukru pudru. Jeśli jednak wybrałeś recepturę, w której te składniki występują, to swoje owoce możesz bezpiecznie umyć i nie wpłynie to na proces fermentacji soku.

Jak zrobić bimber jabłkowy?

Zacier jabłkowy to dość prosty w wykonaniu napój, z którego można następnie uzyskać doskonały bimber lub wino. Co więcej, można go także pić jako osobny napój alkoholowy, o dość niskiej zawartości alkoholu. Najpopularniejszym rodzajem zacieru z jabłek, o którym prawdopodobnie słyszał już niemal każdy jest cydr. Przejdźmy teraz zatem do omówienia, jak sporządzić zacier z jabłek i jak na bazie takiego soku zrobić bimber, którego smak zaskoczy każdego.

Do produkcji domowego bimbru z jabłek przygotuj następujące składniki:

  • 15 kg dojrzałych jabłek,
  • 10 litrów wody,
  • 2 kg cukru,
  • 10 g suchych drożdży bądź 50 g świeżych drożdży sprasowanych.

Każdy kilogram owoców należy dokładnie umyć i pokroić. Kawałki jabłek lub jabłka starte na tarce umieszczamy następnie w dużym naczyniu (słoju lub beczce) i dolewamy do niego około 9 litrów wody. Do pozostałej przygotowanej wody dodajemy cukier i starannie mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Tak powstały napój czy też syrop przelewamy do butelki.

Drożdże zalewamy lekko ciepłą wodą i mieszamy, aż się w niej rozpuszczą, po czym pozostawiamy je w ciepłym miejscu i czekamy aż rozpocznie się fermentacja. Wówczas mieszaninę z drożdży, syrop z cukru oraz jabłka umieszczamy razem w naczyniu, w którym ma przebiegać właściwa fermentacja i wszystko razem mieszamy.

Na pojemnik, w którym umieściliśmy nasz zacier zakładana jest uszczelka wodna, po czym naczynie zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż proces fermentacji dobiegnie końca, czyli na około 7-14 dni. Przez cały ten czas musimy kilka razy przemieszać zacier oraz podgrzewać pojawiający się na nim „kapelusz”. To czy fermentacja bimbru się zakończyła możemy ocenić na przykład na podstawie smaku (jego smak nie powinien być zbyt gorzki i nie powinien być wyczuwalny smak drożdży), a także wyglądu – jeśli na dnie naczynia utworzył się osad z drożdży i resztek jabłek oraz przestały wydzielać się cząsteczki dwutlenku węgla, to oznacza, że można przystąpić do klarowania i pierwszej destylacji zacieru.

Bimber bez drożdży

Sporządzenie domowego bimbru z jabłek jest również możliwe bez zaczynu z drożdży (owoce na skórce mają naturalne drożdże). Przygotować go można używając rodzynek bądź kiełków pszenicy. W efekcie otrzymujemy naturalny aromatyczny bimber jabłkowy zawierający minimum alkoholu. Jak zatem zrobić bimber jabłkowy bez dodatku drożdży?

Na początek przygotuj następujące składniki:

  • słodkie jabłka – 10 kg,
  • 3 litry wody,
  • 3 kg cukru,
  • 100 – 150 g rodzynek lub kiełków pszenicy.

Dojrzałe jabłka należy oczyścić z zanieczyszczeń – nie należy ich jednak myć, żeby pozostawić znajdujące się na skórce drożdże. Następnie owoce są tarte i gniecione do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Powstałą mieszaninę wlewamy do dużego naczynia i dodajemy do niej 1,5 litra wody oraz 1 kg cukru. Wszystko to mieszamy, przykrywamy gazą i umieszczamy w ciepłym miejscu na około 2-3 dni. Po rozpoczęciu fermentacji wszystko wlewa się do szklanych naczyń, dolewa się resztę wody, dodaje się cukier granulowany i rodzynki (lub kiełki pszenicy). Wszystko to mieszamy, na naczynie zakładamy uszczelnienie wodne i umieszczamy w ciepłym miejscu do fermentacji. Gdy fermentacja dobiegnie końca, otrzymany sok jabłkowy przelewamy przez sitko w butelki i chłodzimy. Już po pierwszej destylacji takiego zacieru otrzymujemy wyśmienity bimber jabłkowy.

Proces destylacji bimbru z jabłek

Końcowym etapem produkcji domowego bimbru, także tego z jabłek, jest destylacja. Proces destylacji dotyczy w szczególności zacieru przygotowanego z wykorzystaniem drożdży. Destylacja pomaga usunąć szkodliwe substancje, jakie mogą pojawić się podczas pędzenia, ale także pozwala pozbyć się nieprzyjemnego aromatu drożdży z naszego bimbru.

Ze względu na to, że nie można dopuścić do wymieszania osadu drożdży z czystym zacierem, to osadu nie dodajemy również do gotowania. Jak to bywa jednak w warunkach domowych, brak właściwej kontroli nad pracującym zacierem może spowodować, że otrzymany alkohol będzie miał w sobie wiele związków niepożądanych. Aby przygotować trunek wysokiej jakości i bezpieczny, ważne jest więc dokładne oczyszczenie, czyli destylacja alkoholu.

Przygotowany zacier na samym początku przepuszczamy przez filtr lub sito, by usunąć z soku pozostałe przetworzone jabłka i osad z drożdży. Najlepiej sprawdzi się tutaj sito o niezbyt dużych oczkach, dzięki któremu usuniemy nawet najmniejsze cząsteczki, mogące palić się podczas podgrzewania, gdy będziemy gotować nasz bimber jabłkowy.

Umieszczamy nasz napój alkoholowy w innym naczyniu, po czym zaczynamy gotować zacier. Po zagotowaniu odstawiamy go do ostygnięcia. Produkt pierwszego oczyszczania zalewamy wrzącą wodą i destylujemy po raz drugi. Po tym etapie można przeprowadzić jeszcze jedną destylację, która całkowicie oczyści nasz bimber i usunie z niego szkodliwe składniki. W przypadku, gdy smak otrzymanego alkoholowego soku z jabłek byłby niewystarczająco słodki, można jeszcze w tym momencie wzbogacić go cukrem, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

Po przeprowadzeniu pojedynczej destylacji otrzymujemy zazwyczaj płyn o ostrym smaku i nieprzyjemnym zapachu. Dopiero podwójna destylacja, a niekiedy nawet potrójna, różnymi technikami (mechanicznymi oraz chemicznymi), pozwala otrzymać doskonały bimber jabłkowy. Każdy kto miał okazję skosztować smaku domowego bimbru z owoców wie, że taki alkohol jest dużo lepszy niż ten, produkowany w dużych gorzelniach, a niektórzy twierdzą także, iż jest on nieporównywalnie lepszy niż jakakolwiek wódka czy wino.