Bimber a zdrowie

bimber-a-zdrowie

Wiele osób jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą niebezpieczne dla organizmu konsekwencje. Co więcej, zdaniem jednych, już sam alkohol jako taki wyłącznie szkodzi zdrowiu podczas, gdy inni uważają to za nieprawdę, twierdząc, że w małych ilościach alkohol może nawet przedłużyć nasze życie. Kto zatem ma rację i czy picie alkoholu, a w szczególności tak mocnego, jakim jest bimber, może niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka? Wyjaśnimy tę kwestię w dzisiejszym tekście.

Bimber – czym jest i jakie ma właściwości?

Bimber jest rodzajem wysokoprocentowego alkoholu, a produkowany jest zwykle amatorsko, w warunkach domowych, z użyciem produktów zawierających cukier lub skrobię. W niektórych rejonach naszego kraju, ale też całego świata, bimber po dziś dzień stanowi element lokalnej tradycji, a wiele receptur przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie. Można spotkać również inne popularne nazwy tego alkoholu, jak chociażby samogon, księżycówka, okowita czy duch puszczy

Proces produkcji bimbru można przeprowadzić wykorzystując do tego celu m.in. ziemniaki, kukurydzę, buraki cukrowe, owoce, a także rozmaite zboża czy po prostu cukier. Jakich walorów smakowych można więc spodziewać się po tym domowym alkoholu? Warunkuje to różnorodność składników, stąd zapach bimbru oraz jego smak są za każdym razem bardzo zróżnicowane. Co więcej na gamę walorów smakowych wpływa również fakt, iż producenci bimbru nie trzymają się jednolitych standardów co do jego produkcji. Jego smak i zapach uzależnione są także od sposobu destylacji i oczyszczania alkoholu. Nie zawsze domowy bimber jest poddawany procesowi rektyfikacji, czyli destylacji kaskadowej, jednak ponieważ po jednorazowej destylacji bimber ma nieprzyjemny zapach i pozostałość ostrego smaku, to alkohol przepuszczany jest przez system filtrujący (najczęściej wykorzystujący węgiel aktywny) lub oczyszczany jest chemicznie.

Warto pamiętać, że ze względu na brak pełnej kontroli nad procesem produkcji domowy bimber może być lepszej lub gorszej jakości, a niekiedy może zawierać nawet trujące substancje, takie jak alkohol metylowy, metale ciężkie czy pochodne plastiku. Podkreślić należy również, że w Polsce produkcja alkoholu etylowego w drodze destylacji po uprzedniej fermentacji alkoholowej nie jest dozwolona. Wytwarzanie bimbru jest więc w naszym kraju nielegalne, gdyż bimber otrzymywany jest w wyniku destylacji zacieru (nastawu) alkoholowego. Za pędzenie bimbru bez zezwolenia, nawet na własny użytek, grozi kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności na okres od 1 roku do 2 lat.

Jak bimber wpływa na zdrowie?

Dostępność alkoholu w Polsce silnie wzrosła na przestrzeni ostatnich dekad. Jedni wybierają lżejsze alkohole, inni zaś kierują się w stronę tych mocniejszych. W dalszym ciągu jednak wysokoprocentowy alkohol produkowany jest niejednokrotnie w domowych warunkach. Nie szukając daleko, nawet pędzenie bimbru, czyli produkcja alkoholu na własny użytek, choć zakazane, to nadal cieszy się popularnością. Ta popularność bimbru wynika stąd, iż jest to rodzaj wręcz tradycyjnego alkoholu etylowego wytwarzanego od wieków. Picie samogonu jest więc przez wielu uważane za nieodłączny element rozmaitych okazji – tym bardziej, że często ma on naprawdę wyśmienity smak, niczym słodki miód pitny. Czy zatem bimber może być niebezpieczny dla naszego zdrowia? A jeżeli tak, to jak oczyścić bimber, by uniknąć obecności niekorzystnych substancji i sprawić, by picie bimbru było czystą przyjemnością?

Podczas procesu produkowania bimbru, zwłaszcza w przypadku produkcji znacznych ilości tego alkoholu, może dojść do pewnych niedopatrzeń, przez co otrzymany bimber może koniec końców mocno zaszkodzić. Jedną z przyczyn, dla których domowy bimber jest złej jakości stanowi nieodpowiednia aparatura. Produkcja bimbru nie wymaga skomplikowanego sprzętu i można to zrobić z wykorzystaniem prostych urządzeń, jednak są pewne podstawowe wytyczne, o których zawsze trzeba pamiętać. Należy zwrócić uwagę na to, czy żaden z elementów w naszej aparaturze nie zawiera metali ciężkich, a stal użyta do wykonania poszczególnych elementów jest kwasoodporna. Producenci bimbru, zwłaszcza ci początkujący, mogą także pokusić się na sprzęt bez atestu. Nie polecamy jednak tego robić, gdyż taka aparatura może wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem, powodując tym samym, że w zaczną się w nim rozpuszczać metale ciężkie, pochodne plastiku czy metanol.

To czy wyprodukowany przez nas bimber będzie zawierał szkodliwe substancje uzależnione jest również od sposobu oczyszczania. Najlepszym wyjściem jest, by alkohol przeszedł destylację okresową. Po poddaniu pierwszej destylacji alkohol z pewnością nie będzie jeszcze w pełni wolny od zanieczyszczeń, a nawet od nieprzyjemnej woni drożdży. Dopiero druga, a niekiedy nawet trzecia destylacja pozwoli, by nasz bimber był całkowicie czysty, a picie bimbru będzie jeszcze przyjemniejsze, gdy będziemy mieć świadomość, że jest ono bezpieczne.