Domowe wódeczki najczęściej przygotowywane są na bazie owoców, ziół czy innych roślin zawierających cukier. Do ich produkcji zwykle wykorzystywane są, opracowane jeszcze przez naszych przodków, pradawne receptury na zacier. Stosunkowo nowym pomysłem, który szybko zyskuje na popularności, jest jednak nalewka z landrynek, a w szczególności z cukierków lodowych. Ta smakowa wódka może być powodzeniem sporządzona w domowych warunkach, a jej smak z pewnością zachwyci miłośników nawet klasycznych, wręcz tradycyjnych alkoholi. Co charakteryzuje nalewki z cukierków? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz. Opowiemy również, jak najlepiej wykorzystać cukierki, by otrzymana nalewka nabrała nie tylko wyśmienitego smaku, ale miała również wspaniały aromat.
Cukierki na nalewki
Nalewka z cukierków jest bardzo prosta w wykonaniu. Do jej sporządzenia wystarczy bowiem tylko alkohol (czysty spirytus, wódka lub bimber) oraz cukierki. Jeśli chodzi o rodzaj cukierków, to w zasadzie wybór jest niezwykle szeroki. Warto pamiętać tylko, by były to twarde, wyprodukowane na bazie cukru landrynki, nie zaś słodycze np. z masą. Od rodzaju użytych cukierków będzie uzależniony smak oraz kolor aromatyzowanej wódki lub bimbru, zatem zastanów się na początku, jak ma wyglądać twój produkt końcowy. Pamiętaj też, że jeśli zdecydujesz się zmieszać różne rodzaje cukierków, to możesz otrzymać nieoczekiwane efekty, warto jednak próbować różnych kombinacji i nie pozostawać zawsze przy jednym rodzaju landrynek, gdyż dzięki temu można, nawet przez przypadek, zamienić zwykły bimber czy wódkę w wyśmienity eliksir.
Nalewka z cukierków – najlepsze przepisy
Znakomite nalewki na bazie landrynek można przygotować, sporządzając najpierw zacier. Wykorzystuje się do tego drożdże, które w procesie fermentacji przerabiają cukier na alkohol, a ten jest następnie poddawany pierwszej destylacji i kolejnej. Aby wytworzyć bimber, w którym składniki takie, jak chociażby mięta czy owoce z cukierków będą równie mocno wyczuwalne, można jednak użyć już posiadanego bimbru, do którego produkcji posłużył sam cukier, bez dodatkowych substancji smakowych, dzięki czemu jest on przezroczysty, a jego smak i zapach są dość neutralne. Poniżej przedstawiamy dwa naszym zdaniem najlepsze przepisy na nalewki z landrynek.
Najlepsza nalewka z cukierków wychodzi, gdy do jej sporządzenia użyjemy cukierków lodowych, tak zwanych ICE. Przygotuj następujące składniki:
- 0,5 l wody,
- 500 g cukierków ICE,
- 0,7 l bimbru.
Na początek najlepiej jest pokruszyć cukierki – w tym celu możesz umieścić je np. w ścierce, zawinąć, a następnie za pomocą tłuczka rozdrobnić na małe kawałki. Cukierki umieszczamy w słoiku, gdzie wlewamy bimber. Pozostawiamy bimber na około 14 dni – pamiętaj jednak, aby każdego dnia dokładnie przemieszać bimber, dzięki czemu cukierki całkowicie się rozpuszczą. Po upływie dwóch tygodni, nasza nalewka wychodzi jako gęsty syrop. Dodajemy do niej około 0,5 l przegotowanej wody i dokładnie mieszamy. Teraz nalewka z cukierków lodowych jest w pełni gotowa do picia. Po przelaniu do butelek, warto jednak odstawić ją jeszcze na co najmniej kilka dni, wówczas nalewka smakuje naprawdę orzeźwiająco.
Drugi sposób na landrynkowy bimber jest dość podobny. Użyjemy tu jednak innego rodzaju cukierków oraz zmienimy nieco proporcje cukru do bimbru, by produkt końcowy był tym razem nieco mocniejszy w smaku.
Potrzebne nam będą następujące składniki:
- 30 dag owocowych lub miętowych landrynek,
- 1 litr bimbru.
Podobnie jak poprzednio, landrynki kruszymy i zalewamy całością bimbru, po czym odstawiamy bimber na 2-3 tygodnie, mieszając co jakiś czas, aby cukierki całkowicie się rozpuściły. Następnie nalewka może być przelana do butelek i jest już gotowa do picia, choć warto odstawić ją na jeszcze kilka dni. Jeżeli uznasz, że nalewka jest zbyt mocna, możesz rozcieńczyć ją odpowiednią ilością wody. Jeśli zaś chcesz, aby nalewka w większym stopniu przypominała likier, wówczas dodaj więcej landrynek.