Ile procent alkoholu ma bimber?


Obecnie można napotkać wiele propozycji sposobów na pędzenie bimbru w domowych warunkach. Gotowa receptura na bimber dostępna jest w sieci w zasadzie od ręki. Przygotowując tego rodzaju trunek, nawet na własny użytek, trzeba pamiętać jednak, że jest to produkt mający stosunkowo wysokie stężenie alkoholu etylowego, co niekoniecznie będzie odpowiednie dla każdego. Jakiej zawartości alkoholu możemy zatem spodziewać się po domowym bimbrze? Jak możemy to sprawdzić? I czy jest jakiś sposób na regulowanie mocy tradycyjnego trunku? Na wszystkie tego typu pytania o bimber odpowiemy poniżej.

Produkcja bimbru

Wspomnieliśmy już, że bimber zasadniczo słynie jako tradycyjny domowy trunek. Mamy na myśli zatem, iż bimber powstaje zwykle w warunkach amatorskich. Otrzymuje się go przeprowadzając destylację okresową sporządzonego uprzednio zacieru, powstającego  w wyniku fermentacji alkoholowej. Smak oraz aromat bimbru będzie różny w zależności od rodzaju wybranych składników czy sposobu oczyszczania.

Wysokoprocentowy alkohol, jakim jest bimber, produkuje się najczęściej z produktów najtańszych i najłatwiej dostępnych na rynku spożywczym, a do takich należą na przykład ziemniaki, zboże, cukier, kukurydza, melasa bądź wszelkiego rodzaju owoce oraz oczywiście drożdże (najlepiej te gorzelnicze, inaczej zwane winiarskimi).

To jednak nie wszystko. Produkcja bimbru wymaga bowiem również odpowiednich naczyń i przyrządów. Choć przygotowanie domowego bimbru nie wymaga szukania aparatury w specjalistycznych sklepach, to jednak potrzebować będziemy pewnego minimum akcesoriów. Będą to na przykład: czysty balon bądź beczka, którą napełnia się wodą. Przydatne okazują się także wszelkiego rodzaju garnki, rurki fermentacji alkoholowej i szybkowar. Taki sprzęt ułatwia produkcję destylatu. Podczas produkcji tradycyjnego trunku należy zachować bezwzględną ostrożność, by uniknąć zatrucia.

Ile procent powinien mieć bimber?       

Wiele różnych czynników decyduje zarówno o tym, jaki jest jego smaku czy zapach, jak również o stężeniu zawartego w bimbrze alkoholu. Wszystko to uzależnione jest chociażby od sposobu produkowania bimbru i przeprowadzonego procesu destylacji, ale też od tego, jaka była ilość samogonu oraz jaka ilość cukru, wody czy ile deka drożdży zostało użyte do jego produkcji.

Jeśli chodzi o zawartość alkoholu to z reguły bimber po pierwszej destylacji ma od 30 do 90%. Końcowy produkt (czyli po pełnej destylacji) powinien mieć około 70% alkoholu, jednak często jego moc oscyluje w granicach 50-60%.

W tym miejscu warto przypomnieć o konieczności przeprowadzenia poprawnego procesu klarowania. Od niewłaściwego sposobu oczyszczania bimbru zależeć bowiem będzie nie tylko nieprzyjemny zapach, ostry jego smak czy szkodliwe stężenie alkoholu. Trunek z domowej destylarni, zrobiony na własny użytek, może zawierać szkodliwe zanieczyszczenia, jak metale ciężkie, pochodne plastiku lub metanol. Z tego względu należy zrezygnować z niektórych nieodpowiednich naczyń wykorzystywanych do produkcji bimbru, a także oczyścić mechanicznie oraz chemicznie otrzymany bimber. Z pierwszej destylacji bimber jest właściwie w niewielkim stopniu wolny od szkodliwych związków. Jednym ze sposobów jest klarowanie przygotowanego zacieru przez zastosowanie specjalnie do tego przeznaczonych środków lub też powszechnych, łatwo dostępnych produktów, jak mleko, białko jaja kurzego czy żelatyna. Najczęściej wykorzystuje się jednak do tego celu węgiel aktywny. Pełne oczyszczenie zacieru zajmuje od kilku dni, do nawet paru tygodni. Pozwala to pozbyć się niebezpiecznych dla zdrowia zanieczyszczeń bimbru oraz uzyskać takie stężenie alkoholu etylowego, które nie będzie szkodliwe.

Bimber bywa mocniejszy od innych alkoholi. Warto mieć na uwadze, iż można nim wzbogacać lżejsze alkohole. Pędzenie bimbru jest procesem, w wyniku którego otrzymujemy wysokiej jakości trunek, który najczęściej wykorzystuje się przygotowując własne wódki smakowe lub robiąc nalewki.

Stężenie alkoholu w bimbrze – jak je sprawdzić?

To jaką moc ma wyprodukowany przez nas bimber możemy najprościej sprawdzić za pomocą urządzenia, jakim jest alkomierz. Ten przyrząd z dużą precyzją wskaże nam stężenie otrzymanego przez nas alkoholu.

W celu dokonania pomiaru, wysokie naczynie np. menzurkę, próbówkę albo wysoką przezroczystą szklankę należy wypełnić alkoholem – w naszym przypadku bimbrem z domowej wytwórni. Następnie należy delikatnie zanurzyć wskaźnik alkomierza (znajdujący się tak, jakby na dnie przyrządu) w taki sposób, aby nie dotykał on dna i ścianek naczynia. Po ustaniu wskaźnika (ustabilizowaniu się na dnie alkomierza) ocenia się poziom zanurzenia w cieczy przyrządu w napoju. Lustro cieczy na określonej wysokości skali pomiaru na alkomierzu zaznacza nam wartość odpowiadającą objętości alkoholu w bimbrze. Pamiętaj o tym, że aby pomiar był miarodajny i precyzyjny, to alkohol musi mieć temperaturę 20°C.

Czy bimber jest szkodliwy?

Jak to bywa zwłaszcza w przypadku produkcji znacznych ilości trunków w warunkach domowych, brak właściwej kontroli procesu fermentacji oraz niekontrolowana destylacja może źle wpłynąć na efekt końcowy. Choć oczywiście nie każdego to dotyczy, to należy pamiętać, że bimber może być bardzo szkodliwy, a wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Wynika to z faktu, że przez używanie niektórych nieodpowiednich naczyń wykorzystywanych do jego produkcji, do trunku mogą trafiać metale ciężkie takie, jak cynk, ołów, cyna czy miedź.

Bimber jest również często zestawiany z wódką, która stanowi w zasadzie połączenie wody i alkoholu etylowego. Te dwa napoje alkoholowe odróżnia od siebie jednak proces produkcji. Bimber powstaje bowiem podczas procesu destylacji, zaś wódka jest produktem procesu rektyfikacji, który uznawany jest za o wiele bezpieczniejszy.

Pomimo wszystkich wspomnianych zagrożeń, trzeba podkreślić, że z pewnością każdy, kto próbował domowy bimber wie, że taki trunek odpowiednio przygotowany jest dużo lepszy niż ten, produkowany się w dużych gorzelniach na skalę masową. Biorąc pod uwagę tradycje,  to zakazanie produkcji bimbru byłoby więc pewnego rodzaju formą pozbawienia wolności.