Zabierając się za produkcję domowego bimbru należy zdawać sobie sprawę, że w otrzymanym alkoholu mogą znaleźć się zanieczyszczenia. Czego zatem potrzebujemy, gdy chcemy oczyścić trunek, usuwając z niego często niebezpieczne dla zdrowia zanieczyszczenia? I jakie dodatkowe korzyści może przynieść nam proces oczyszczania bimbru?
Po co filtruje się bimber?
Zabierając się za organizację domowej gorzelni, warto zatroszczyć się o dobrą jakość komponentów – słaby jakościowo sprzęt bez atestu może bowiem wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem, powodując tym samym, że w zaczną się w nim rozpuszczać metale ciężkie, pochodne plastiku czy metanol.
Jak to bywa podczas produkcji alkoholi domowych, słabiej jakości aparatura, zła obróbka surowców czy brak właściwej kontroli procesu fermentacji mogą źle wpłynąć na efekt końcowy. Może okazać się, że otrzymany przez nas alkohol ma w sobie wiele związków niepożądanych. Aby przygotować trunek dobrej jakości ważne jest zatem dokładne oczyszczenie, czyli destylacja sporządzonego bimbru.
Proces oczyszczania bimbru pozwala na trwałe usunięcie z destylatów niepożądanych zapachów i szkodliwych substancji, przez co jakość destylatu ulega znacznej poprawie. Najłatwiej, a zarazem najkorzystniej jest przeprowadzić destylację, przy bimbrze, gdy jego moc nie przekracza 45%. Im wyższa zawartość alkoholu w domowym bimbrze, tym jest trudniej oddzielić płyn i zanieczyszczenia od siebie i pozbyć się nieprzyjemnej woni oraz resztek drożdży czy pozostałych surowców.
Sprzęt i produkty do filtracji destylatów
Filtracja bimbru to ważny etap produkcji domowego alkoholu. W celu jej przeprowadzenia warto zaopatrzyć się w specjalnie do tego przeznaczone akcesoria dostępne w wielu sklepach, jak np. aparat do filtrowania alkoholi metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu), worki bawełniane różnej grubości, siatki nylonowe czy sączki o wysokiej dokładności. Wszystkie te elementy mogą być potrzebne na różnym etapie produkcji trunku.
Idealnym sposobem na pozbycie się z naszego bimbru niechcianego zapachu i smaku, jak również szkodliwych zanieczyszczeń, jest węglowy filtr do nalewek, czyli rurka wypełniona węglem aktywnym. Granulowany węgiel aktywny jest doskonałym i niezwykle uniwersalnym adsorbentem. Sekret właściwości adsorpcyjnych węgla aktywnego leży przede wszystkim w jego porowatej budowie i dużej powierzchni materiału. Węgiel aktywny stosuje się do adsorpcyjnego usuwania barwy, smaku i zapachu z różnych roztworów, w tym właśnie z domowego trunku. Inne praktyczne zastosowanie, to użycie go do pozbycia się innych niepożądanych zanieczyszczeń, w tym np. śladów olejów fuzlowych. Najlepszą metodą na efektywne i skuteczne oczyszczenie destylatu jest przeprowadzenie filtracji węglem aktywnym pomiędzy pierwszą a drugą destylacją, kiedy nasz destylat jest rozcieńczony do około 40-50% i schłodzony. Filtry do bimbru, w których umieszczony jest węgiel aktywny, dokładnie oczyszczają alkohol po wstępnej destylacji. Przyrząd ten skonstruowany jest najczęściej ze stali kwasoodpornej, a sposób wykonania filtra opiera się na zasadzie przepływającego z dołu do góry destylatu. Już kilkanaście minut wystarcza, by węgiel aktywny usunął z bimbru sporą ilość niechcianych substancji.
Sposoby filtrowania bimbru
Według ogólnych zaleceń co do oczyszczenia bimbru, na 1 litr płynu powinno się stosować około 50g węgla aktywnego. Wyróżnia się dwa sposoby użycia węgla aktywnego. Pierwszy z nich polega na tym, że wsypujemy odmierzoną ilość węgla aktywnego do naczynia z alkoholem, który chcemy poddać procesowi filtrowania, a następnie pozostawiamy całość na kilka dni. Warto zaznaczyć, że ilość węgla najlepiej jest dostosowywać na zasadzie prób i błędów, ponieważ uwarunkowana jest ona nie tylko ilością, ale również jakością filtrowanego płynu i obecnych w nim zanieczyszczeń. Nie należy również zapominać o częstym mieszaniu bimbru podczas filtrowania – warto to robić nawet kilka razy dziennie. Poza tym węgiel aktywny nie powinien być mieszany z gorącą wodą, a tym bardziej z wrzącą wodą. W końcowym etapie całość trzeba odcedzić, najlepiej używając w tym celu sączków filtracyjnych. Dzięki temu płyn całkowicie oddzieli się od węgla. Drugi sposób filtrowania polega na wykorzystaniu przeznaczonych do tego celu szklanych bądź stalowych rur, w których umieszczone są węgle aktywne.