Przepis na bimber cytrynowy

bimber-cytrynowy

Połączenie kwaskowatego smaku cytryn z mocnym alkoholem może dać naprawdę niezwykły trunek. Popularna i lubiana przez wielu cytrynówka na bimbrze, spirytusie czy wódce to lekko słodka, a zarazem orzeźwiająca nalewka, której wyśmienity aromat dość łatwo jest wydobyć nawet sporządzając alkohol w domowych warunkach. Jak to zrobić? Zapoznaj się z poniższym tekstem, a dowiesz się, jakie walory smakowe ma słynna nalewka cytrynowa, w jaki sposób przyrządzić znakomity bimber z cytryną oraz, jak dostosować składniki do swoich preferencji.

Cytrynówka na bimbrze – smak i właściwości

Cytryna jest jednym z najpopularniejszych dodatków poprawiających smak domowego bimbru. Ten kwaśny owoc stosowany jest często jako składnik eliminujący nieprzyjemne zapachy i wzbogacający smak alkoholowego trunku. W taki właśnie sposób powstaje wyborna cytrynówka na bimbrze, a każdy, kto choć raz miał okazję spróbować domowej nalewki z cytryn wie, jak wspaniale smakuje. Co więcej, prawdziwa, domowa nalewka cytrynowa, oczywiście w odpowiednich ilościach, może doskonale sprawdzić się jako lekarstwo podczas jesienno-zimowych przeziębień i innych, tego typu dolegliwości.

Z czego wynikają prozdrowotne właściwości bimbru z cytryn? Mianowicie stąd, iż cytryna, podobnie jak miód, odznacza się bardzo dużą zawartością witaminy C, wzmacniającej odporność i łagodzącej przebieg wszelkich infekcji. Ponadto zawarta w cytrynie rutyna zapobiega utracie witaminy C przez organizm. Cytryny stanowią także niesamowicie bogate źródło witamin z grupy E i B, beta-karotenu, potasu, sodu, żelaza oraz magnezu, czyli minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z cytryn pobudza również produkcję enzymów trawiennych, usprawniając w ten sposób usuwanie toksyn z organizmu. Warto wspomnieć, iż cytryny zawierają również limonen, będący silnym przeciwutleniaczem, pomocnym w walce z wolnymi rodnikami. Właśnie dlatego owoce cytrusowe tak pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wspomagają nas w walce z przeziębieniami i infekcjami. 

Podstawą do sporządzenia doskonałej nalewki z cytryn są oczywiście owoce. Najlepiej sprawdzą się tu owoce, które są kwaśne i aromatyczne oraz mają dużo soku. Dobrze jest więc wybierać owoce dojrzałe i o żółtej, cienkiej skórce. Cytryny warto również przed zakupem zważyć w dłoni, gdyż im cięższy owoc, tym wyższa jest zawartość soku w jego wnętrzu, a więc i więcej nalewki będziemy w stanie z niego przygotować. Kupując owoce cytrusowe lepiej zdecydować się na te na wagę, wybierając samemu każdy pojedynczy owoc, dzięki czemu mamy pewność, że każda z cytryn będzie odpowiednio dojrzała, bez niechcianych skaz, uszkodzeń czy pleśni. Jeśli więc masz taką możliwość to nie decyduj się na owoce pakowane, ze względu na fakt, iż cytryny pakowane w siatkę niekiedy nie są w idealnym stanie.

Podstawowy przepis na nalewkę z cytryn

Nalewka cytrynowa może być sporządzona z użyciem różnego rodzaju alkoholu – można wykorzystać zarówno czysty spirytus, wódkę, jak i domowy bimber. My zajmiemy się tutaj ostatnią opcją i pokażemy, jak połączyć cytrynowy napój z bimbrem, by otrzymać wysokiej jakości trunek. Cytrynówka na bimbrze jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca swym orzeźwiającym smakiem.

Jakie składniki będą nam potrzebne? Cytrynówka na bimbrze wymaga przygotowania:

  • 0,5 litra bimbru,
  • 6-9 cytryn,
  • 250-300ml wody,
  • co najmniej 1,5 szklanki cukru.

Pierwsze co musimy zrobić, to przygotowanie owoców. Dokładnie myjemy powierzchnię cytryn, po czym połowę z nich obieramy cienko ze skórki lub ścieramy na tarce (z wyjątkiem białych części). Skórkę warto przełożyć do innego naczynia, np. szklanego słoja i zalać bimbrem, co pozwoli wydobyć z niej jeszcze więcej cytrynowego charakteru. W czasie, gdy skórka z cytryn aromatyzuje nasz bimber, dokładnie mieszamy wodę i cukier, podgrzewając do rozpuszczenia cukru. Po uzyskaniu jednolitego syropu z cukru i wody, wyciskamy sok z wszystkich cytryn i starannie mieszamy obydwa napoje. Całą mieszaninę zostawiamy pod przykryciem na jeden dzień. Po tym czasie do alkoholu przelewamy przygotowany wcześniej syrop z cukrem i sokiem cytrynowym, a następnie przelewamy alkohol przez sito lub gazę do szklanych, czystych butelek. Cytrynówka na bimbrze powinna być odstawiona jeszcze na kilka dni, by jej smak nabrał mocnego cytrynowego aromatu i był w pełni wyrazisty. Po tym czasie w nalewce powinien być już delikatnie wyczuwalny alkohol połączony z lekko kwaśnym, orzeźwiającym smakiem owoców i słodyczą dodanego cukru. Nasza domowa cytrynówka na bimbrze jest już gotowa. Warto pamiętać, że im dłużej postoi, tym wyraźniejszego nabierze aromatu. Każda domowej roboty cytrynówka na bimbrze będzie się również nieco różnić, w zależności chociażby od tego, jakie składniki zostały użyte do przygotowania zacieru na bimber.