Przepis na bimber z mandarynek

bimber-z-mandarynek

Słodki trunek o lekko kwaskowym posmaku, jakim jest nalewka z mandarynek, jest dość mało popularny w porównaniu do innych napojów alkoholowych. A szkoda, gdyż jest to naprawdę znakomity owocowy przysmak, dość mocno przypominający nalewkę z pomarańczy, jednak charakteryzujący się nieco delikatniejszym smakiem i aromatem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak wykorzystać odłożone w domu mandarynki i w prosty sposób przygotować własny wyśmienity napój alkoholowy, to zachęcamy, byś czytał dalej. Opowiemy, czym charakteryzuje się nalewka z mandarynek oraz przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces produkcji tak, by na koniec Twoja spiżarnia pełna była butelek domowego spirytusu o smaku tych przepysznych owoców.

Co wyróżnia nalewkę z mandarynek?

Mandarynki to owoce cytrusowe, które jednak różnią się chociażby od cytryn czy pomarańczy zawartością witamin i pozostałych składników odżywczych. Bogactwem mikroelementów są już same skórki tych owoców, zawierające olejek eteryczny uważany za afrodyzjak. Poprawia on nastrój, pomaga w walce z bezsennością i łagodzi jej skutki, a także przynosi ulgę osobom cierpiącym na depresję. Sok z mandarynek jest natomiast skarbnicą witaminy C, wspomagającej odporność organizmu i walkę z infekcjami. Owocowy sok zawiera także spore ilości witaminy A, która przeciwdziała chorobom oczu i wpływa korzystnie na stan skóry, kości i zębów. Mandarynki dostarczają również do organizmu takie składniki, jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, potas, mangan czy wapń.

Do sporządzenia domowej nalewki o smaku mandarynki można wykorzystać zarówno spirytus, wódkę, jak i bimber. Ten napój alkoholowy z mandarynek wygląda jak białe wino, zwłaszcza to na bazie pomarańczy. Podczas jej picia, początkowo trunek ten nie robi silnego wrażenia, gdyż w pierwszych chwilach wyczuwalna jest tylko przyjemna słodycz naturalnego owocowego cukru, charakteryzująca owoce cytrusowe, oraz dość mocna nuta alkoholu. Po upływie chwili można jednak wyczuć intensywny smak mandarynki w gardle, który jest jednocześnie gorzki i słodki, a utrzymuje się nawet kilka minut. Tego rodzaju posmak ma wyłącznie dobrej jakości whisky czy koniak. Warto zatem spróbować zrobić bimber z pomarańczy lub mandarynek, tym bardziej, że jego produkcja jest naprawdę wyjątkowo prosta. Nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tradycyjnymi trunkami, jak bimber czy wino, mają szansę stworzyć znakomity napój alkoholowy.  

Bimber o smaku mandarynek – jak zrobić?

Nalewkę o smaku mandarynki lub pomarańczy można sporządzić wykorzystując do tego owoce, jak i samą ich skórkę. Skupimy się tutaj na pierwszej opcji i połączymy domowy bimber z miąższem z mandarynek.

Przygotuj następujące składniki:

  • mandarynki – 18 szt.,
  • alkohol (bimber) – 0,5 l,
  • cukier – 500-600 gr,
  • woda – 500–600 ml.

Możesz jednak próbować zmieniać podane proporcje owoców i alkoholu, by dostosować smak i moc trunku do swoich preferencji. W zależności bowiem od tego, jakie stężenie alkoholu ma Twój bimber oraz, ile owoców przypada na 1 litr alkoholu, otrzymana nalewka może mieć rozmaity smak.

Na początek musimy obrać mandarynki ze skórki, a następnie zmiażdżyć owoce w pojemniku. Tak przygotowaną masę zalewamy spirytusem i odstawiamy na co najmniej kilka dni w lekko ciepłym miejscu, aż nasz bimber nabierze przyjemnego owocowego aromatu. Wówczas zaczynamy przyrządzać syrop na bazie cukru. Łączymy wodę z cukrem, a następnie, mieszając, podgrzewamy płyn, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy syrop do ostygnięcia. W tym czasie filtrujemy nasz bimber – przelewamy alkohol np. przez sito, aby odsączyć całość spirytusu od owoców.    

Łączymy bimber z syropem z cukru i dokładnie mieszamy. Nasz napój alkoholowy będzie początkowo dość mętny, dlatego po przelaniu do butelek należy go ustabilizować, odstawiając bimber przynajmniej na kilka dni do lodówki (nie pozostawiaj nalewki w zbyt ciepłym miejscu). Po tym czasie bimber z mandarynek jest już gotowy i możesz delektować się tym wspaniałym owocowym sokiem z nutą domowego alkoholu.